pondělí 24. září 2007

Závěrečná zpráva z EILC kurzu

Na stránce je to sice výše, ale chronologicky je tato zpráva starší.. ve zprávě o chlup níž jsem shrnul mé dojmy z EILC kurzu, pro zajímavost také přikládám závěrečnou zprávu, kterou jsem posílal zpět na rektorát do ČR:

Vitus Bering EILC 2007

Martin Čepelka ČVUT-FSv

V srpnu roku 2007 jsem absolvoval intenzivní jazykový kurz Dánštiny na univerzitě Vitus Bering ve městě Horsens. Rozhodl jsem se pro tento kurz, protože se chystám studovat v Dánsku 1 rok a znalost dánštiny je při nejmenším užitečná. Dánové sice obecně mluví velmi dobře anglicky, ale na druhou stranu, pokud máte zájem pracovat ať na brigádě, nebo i později trvale v nějaké Dánské firmě, bez dánštiny se neobejdete. Pokud byste chtěli jen otročit v továrně (což tu vzhledem k výši platů dělají takřka všichni studenti), vystačíte si s angličtinou. To tak úvodem k dánštině jako takové.

Doprava

Poloha Horsens dává jasně nejlepší alternativu k použití auta, pokud máte možnost, volil bych asi tak, navíc se auto hodí k pozdějším výletům. Já jsem tu možnost neměl, tak jsem letěl do Kodaně a pak vlakem do Horsens. Když včas koupíte letenku, je to nejlevnější a paradoxně nejpohodlnější varianta (jediný problém je vejít se do váhového limitu zavazadel v letadle). Vřele doporučuji zakoupit v Dánsku na nádraží už před první jízdou vlakem tzv. Wild card, což je karta pro lidi mladší než 26 let, která vám dává 50% slevu (v pátek a neděli jen 25%). Jiná studentská sleva neexistuje. Stojí 200 DKK, přičemž plná cena z Kodaně do Horsens je 300 DKK, takže se vám karta zaplatí skoro jen jednou cestou. (1 DKK = cca 4 Kč) Potřebujete jen adresu v Dánsku a nějaký doklad, že jste mladší, než 26 let.

Dále jezdí denně do Horsens z Prahy přímý vlak, cena je ale kolem 3500 Kč.

Ubytování

Všichni studenti z EILC bydlí v tzv. K-blocku. Tedy alespoň zatím, panují zvěsti, že se má do budoucna bourat, tak uvidíte... Jedná se o jednolůžkové pokoje s umyvadlem, se sdíleným záchodem pro 2 pokoje. Sprchy jsou společné na patře. Kuchyňky jsou 2 na patře a dávají K-blocku jedinečnou atmosféru, protože se můžete velmi snadno seznámit se spoustou nových lidí. Budova je sice poměrně stará, ale rozhodně dostačující. Internet je na pokoji zdarma. Do školy je to asi 2 min chůze. Dá se říci, že pokud chcete zůstat v Horsens i na semestr, je EILC kvůli K-blocku rozhodně užitečné, protože budete i později ve stejném pokoji. Zároveň dostanete jako „studenti z východu“ už na období kurzu výraznou slevu a měsíc přijde na 1250 DKK, místo 2000 DKK.

Kurz

Výuka probíhá dopoledne 2 hodiny s učitelem a 2 hodiny s dánským studentem-tutorem. Jedná se o přibližně 15ti členné skupiny, kde se s učitelem postupuje podle učebnice a s tutorem pak procvičuje a „konverzuje“. Často se používají počítače – na dánštině je náročná hlavně výslovnost, počítač tak dost pomůže. Atmosféra je velmi uvolněná .. ostatně celá výuka je velmi uvolněná – popravdě řečeno, pokud se nechcete učit, nikdo to po vás ani nebude chtít. Znalost dánštiny tomu bude ale samozřejmě odpovídat. Bohužel mluvím z vlastní zkušenosti, vím ale alespoň, co můžu od dánštiny čekat a vím, že bych se rád do studia pustil pořádně.

Po stránce seznámení s dánskou kulturou je kurz perfektní. Měli jsme 2 velmi dobré přednášky a hlavně jsme o Dánech hodně mluvili během výuky. Dánové jsou obecně poměrně svérázní, tak není od věci vědět, jak na ně.

Během kurzu jsou pořádány 2 výlety – sousední město Aalborg a také nedaleké město Silkeborg, spojené s návštěvou obří hory zvané Sky mountain (147m…).

Co je ale největší přínos, je možnost seznámit se spoustou lidí ještě před začátkem semestru. Celkově tu bylo asi 50 lidí a během 3 týdnů se vytvořila super parta. Pocit, že jsou všichni na jedné lodi, vytvořil super uvolněnou atmosféru. Rozhodně se nedá srovnat začátek EILC a semestru, protože během semestru je tu kolem 350 zahraničních studentů a jednotlivé národnosti hodně drží spolu (hlavně Španělové a Poláci). Jsem moc vděčný za to, že mám teď kamarády jak tady, tak po celém zbytku Dánska, protože většina lidí po kurzu jede studovat do jiného města.

Volný čas

Celé 3 týdny jsou vlastně volný čas, záleží jen na vás, co podniknete. Můžu vás ale ujistit, že nudit se nebudete. Tolik nových lidí a možností vás rozhodně nenechají sedět v pokoji. Často jsem měl problém vůbec odpovědět domu na mail. Hodně jsme sportovali, poznávali okolí, cestovali. Každý večer je buď party nebo se alespoň sedí v kuchyni a popíjí.

Finance

O ceně ubytování jsem se již zmínil. Kurz samotný je zdarma, veškeré pomůcky také. Dánsko je ale proti ČR neuvěřitelně drahá země, bude chvíli trvat, než si zvyknete. Za třetinku piva v hospodě dáte například něco kolem 200 Kč. Doporučuji si tedy zajistit dostatečnou finanční rezervu.

Doporučení

- pořiďte si Wild card (viz výše)

- pokud jedete autem vezměte jídla a pití co se jen vejde

- vzhledem k internetu na pokoji je velmi příjemný počítač-vezměte si s sebou síťový kabel

- sežeňte si kolo, do centra je to kolem 20 min chůze a brzy vás to přestane bavit-na K-blocku zůstávají nějací studenti, co tu přes léto pracují, pokud vám sami kolo neprodají, určitě poradí, také není od věci vzít si zámek a nářadí

- i v létě je dosti větrno a deštivo, tak s tím počítejte

- pro kterékoliv dotazy pište na: mcepelka@quick.cz nebo shlédněte: http://cepouch.blogspot.com

- jeďte

Žádné komentáře: